Veiligheid en plezier gaan op het water samen.

Recreëren op het water is, zeker bij mooi weer, heel plezierig. Maar blijf alert, er kunnen altijd dingen gebeuren die direct actie vereisen. Dus relax maar blijf wel serieus. Respecteer ieders genot.

 

Een schipper blijft altijd nuchter!

 

Geef elkaar de ruimte

Er is voldoende ruimte op de plas, je hoeft nergens persé naar toe en je hebt de tijd. Dus waarom niet wat ruimer afstand houden van andere watersporters.

Hou je aan de maximum snelheid van 6 km/u.

Als iedereen zich aan deze snelheid houdt, is het varen een relaxte bezigheid. Het voorkomt ergernis en irritatie en iedereen geniet meer.

Zeilers en roeiers gaan voor op motorboot vaarders.

Een motorboot is vele malen makkelijker te manoeuvreren dan een zeil-, roeiboot of kano.

Geef daarom aan deze categorie altijd voorrang en voorkom golfslag bij kanoërs en roeiers.

Ken de lokale regels en leef ze na.

Bij de vaarontheffing is een kaartje bijgesloten. Hierop staan gebieden waar niet met een motor gevaren mag worden. Ook moet je ca. 50 meter uit de kant blijven, dit om de privacy van de bewoners te respecteren.

Niet varen waar gezwommen wordt.

Vaar nooit te dicht langs zwemmers, hou ruime afstand.  Als er vanuit de boot wordt gezwommen, altijd de motor uit! Gebruik een schroefbeschermer. Dit voorkomt dat zwemmers in direct contact kunnen komen met een draaiende schroef en verhoogd tevens het rendement van de schroef.

Slepen

Gebruik drijvende lijnen bij het slepen. Dit voorkomt dat een lijn verstrikt kan raken in de schroef, waardoor je stilliggend een obstakel wordt van andere watersporters.

Hou de sleeplijnen voldoende lang zodat degene die gesleept wordt geen roethapper van de uitlaat wordt.

Ritsen bij de doorgangen

Op de plas is meer dan voldoende ruimte maar bij de doorgangen is het soms dringen.

Doe dat niet en laat ook hier, met respect, ruimte en laat anderen voor. Door hier te ritsen wordt irritatie en gescheld voorkomen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *